Home
Home

Activiteiten 2017

Doorlopende activiteiten:

Voorzitter werkgroep Vluchtelingen Raad van Kerken 

Lid bestuur stichting Kairos Sabeel Nederland, stem van Palestijnse christenen in Nederland

Voor Kairos Sabeel betrokken bij de Palestijnse kinderen coalitie en bij de BDS coalitie die eerlijk handelen ook betrekt op onrecht tegen Palestijnen.

Coordinator MVO (maatschappelijke verantwoord ondernemen) bij PUM voor sector Milieu en Energie en Gezondheid en Milieu

Maart voor PUM betrokken bij project in Cochabamba, Bolivia, in verband met grote problemen van zwaar verontreinigd water in de Laguna Alalay, een groot meer aan de rand van het centrum.

Het meer lijdt aan een tekort aan water en de toevoer is zwaar verontreinigd vooral met voedingsstoffen (stikstof- en fosforverbindingen). Geadviseerd is maatregelen te treffen voor vergroten van de instroom en voor eenvoudige reinigingstechnieken voor het instromende water. Daarnaast enkele tijdelijke oplossingen op korte termijn.

Laguna Alalay

Proef met een wetland voor
verwijdering nutrienten

Juni en augustus voor PUM betrokken bij situatie van onvoldoende waterkwaliteit in Knysna, Westkaap, Zuid Afrika. De waterzuivering van de groeiende stad kan het water onvoldoende zuiveren. De lagune, waarin dit water stroomt, is van zeer grote betekenis voor zowel biodiversiteit en natuurwaarden als voor toerisme.

     

Het werk moest in juni voortijdig worden afgebroken wegens zware (bos)branden die een groot deel van de kuststrook over 300 km in de as legden en ook in de stad flinke schade aanrichtten.

     

Brand vanuit hotel

Brand vanaf het evacuatieterrein

     

Uitgebrande school naast hotel

     

In augustus is het werk voortgezet met adviezen over een betere aanpak van de waterzuivering, wijzigingen in de uitstroom naar de lagune en verbeteringen in het afvalbeheer met op termijn van enkele jaren een nieuwe moderne waterzuivering die voldoende capaciteit heeft voor de groeiende aantallen bewoners en toeristen.